2021-02-14 12:03:31• hírek • Bede Emőke

Nem viccelnek: öt évre kitiltották Románia területéről a Halminál lekapcsolt ukrán férfit

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Szombaton, 19 óra 30 perckor egy 35 éves, magyar állampolgárságú férfi szeretett volna Románia területére lépni, ám a halmi határrendészeknek gyanús lett az illető, ezért a szlovák rendszámú Opelt és az abban található csomagokat alapos átvizsgálásnak vetették alá.

A kutakodás pedig meghozta eredményét: az autó műszerfalába rejtve 520 doboz, Ukrajnából származó cigarettát találtak. Az egyenruhások a 2.340 lej értékű dohányárut elkobozták, a szóban forgó személyre pedig 5.000 lejes pénzbírságot szabtak ki.


Néhány órával később egy ukrán kamionos is lebukott az ellenőrzésen, az 50 éves férfi csomagjai között ugyanis 140 csomag cigarettát találtak elrejtve. A mindössze 630 lej értékű cigit elkobozták, a férfit pedig 1.500 lejre bírságolták, mi több, öt évre ki is tiltották Románia területéről.


Több mint 2,7 millió doboz cigarettát koboztak el egyetlen év alatt

2020-ban a máramarosszigeti határrendészet munkatársai összesen 2,73 millió doboz cigarettát koboztak el, melyeknek piaci értéke 31,64 millió lejre tehető. Szatmár megyében könyvelték el a legkevesebb fogást, hisz a 155 ezer csomag cigaretta messze alulmarad a Máramarosban jegyzett 608 ezertől, a Suceava megyei 1,96 millióról már nem is beszélve. A három megye területén szinte folyamatosan próbálkoznak a csempészek, így nem csoda, hogy a határrendészeknek gyakran kellett szolgálati fegyverükért nyúlniuk. A tavalyi évben erre 111 alkalommal került sor.


A tavaly felderített 400, csempészettel kapcsolatos bűncselekmény kapcsán a határrendészet 311 bűntetőeljárást kezdeményezett, melyekben összesen 207 személy volt érintett. A cigarettacsempészet visszaszorítását megcélzó akciók során 14 házkutatást tartottak, és 27 alkalommal vagyonzárlatot is elrendeltek. Az ily módon lefoglalt javak összértéke 3,5 millióra rúg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: